Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Església i claustre del Carme

AntecedentsEsglésia i claustre del CarmeEls carmelites es van establir a Maó a finals del segle XVII, però, per diversos problemes, no van poder gaudir d'un convent formal fins ben entrat el segle següent. La precarietat de l'habitatge de què van disposar aquests primers anys -vivien en unes coves-, no va impedir-los d'oficiar en un petit oratori, ni d'impartir classes de teologia, filosofia i gramàtica.

L'any 1725, el Papa Benedict XII els va concedir la dignitat de monestir, però l'autorització del Govern anglès per construir una església i un convent es va retardar fins al 1749.L’edifici actualEl conjunt conventual es va començar l'any 1750 i, als quatre anys d'iniciades les obres, ja s'inaugurava una primera fase de l'església i el convent es trobava bastant endavant. Malgrat tot, el Claustre no estaria acabat fins a l'any 1781. En aquella època, l'edifici comptava amb amplis corredors i còmodes cel·les a la planta baixa, on també es trobaven el refectori i la cuina, els estables i els magatzems. Al pis superior, hi havia més cel·les i la biblioteca. Una ampla escala, que encara conserva la barana de ferro, obra del mestre francès Martin Dandalot, unia les dues plantes.

L'orde carmelita acostumava a imprimir un sentit molt monacal a les seves construccions, si bé, en general, va comptar amb bones edificacions, com és el cas del convent maonès: edifici d'amples proporcions i sòlids volums de belles línies neoclàssiques, en el qual destaquen, quasi com a únic element decoratiu, les mènsules esculturades de la planta baixa, de gran bellesa i qualitat artística. L'espai interior acollia un jardí amb una cisterna central, que, segons els historiadors de l'època, devia ser la més capaç de l'illa. El conjunt monacal es completava amb una sèrie d'horts i campets que arribaven fins a la zona de sa Punta. Aquests vergers van servir de zona d'expansió urbana a principis del segle XIX. La nova barriada va ser coneguda com a tanques del Carme.

La dificultat per mantenir la comunitat va ser una constant a la vida dels carmelites maonesos. Expulsats, temporalment, de les seves propietats -primer per les tropes francoespanyoles (1782) i després per la Constitució de 1821-, van ser desposseïts, definitivament, dels seus béns per la desamortització de Mendizábal, l'any 1835.

El Claustre va passar a propietat municipal i, al llarg del temps, ha hagut de compaginar diferents destins: els tribunals de justícia, la presó, una escola pública i el mercat de carns i verdures. Actualment, manté el mercat i diverses instal·lacions culturals al pis superior.

El Claustre del Carme és una de les millors mostres arquitectòniques de la ciutat; malgrat haver patit una profunda degradació pels diferents usos que ha tingut, conserva en general les línies constructives originals. La supressió dels cossos afegits i la restauració del conjunt han retornat a l'edifici tot el seu esplendor.

 

  • Església i claustre del Carme 1
  • Església i claustre del Carme 2
BIBLIOGRAFIA
   
AUSTRIA, Luis Salvador Die Balearen. Traducció castellana en dos volums, editats per Sa Nostra l'any 1981. Pàg. 30-34 del volum II.
GUTIÉRREZ, Juan Noticias históricas referentes a la iglesia y convento de Nuestra Señora del Carmen en Mahón. Revista de Menorca, 1943. Pàg. 161-172 i 198-210.
HERNÁNDEZ SANZ, F. Guía de Menorca. Ed. Ateneo C.L.A., 1911. Pàg. 120 i 128
MARTORELL, J.M. Guia d'arquitectura de Menorca. Col.legi d'Arquitectes de Barcelona. 1978. Pàg. 30
RAMIS I RAMIS, J. Resumen topográfico e histórico de Menorca. Manuscrito de 1787. Real Academia de la Historia. Madrid, 1989. Pàg. 94-96
RIUDAVETS, P. Historia de Menorca. Parte tercera. Imp. Fábregas. Mahón 1888. Pàg. 2057-2107-2103 i 2112.
SINTES/ANDREU/HDEZ. Escultura barroca y clasicista. Maó - S.XVII-XVIII. Revista de Menorca 1988-III. Pàg. 315-440DOCUMENTACIÓExpedient "Sobre destinar el convento del Carmen a cárceles. 1843". Arxiu Municipal

Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Maó. Tom 4, pàg. 269. M-9/4

Informe histórico del Claustro del Carme, per la cronista-arxivera, M. Ángeles Hernández. Expedient administratiu de reforma, octubre 1990. Arxiu Municipal

 
ALTRES DADES

Adreça: Pl. del Carme, 8-10 i Claustre del Carme, 5. 07701. Maó (Balears)

Destí actual:

  • Planta baixa: mercat i zona comercial.
  • Primer pis: Escoles municipals, Conservatori de Música de les Illes Balears (telf. 971 36 63 70), Universitat a Distància, Biblioteca Rubió

 

(Dades actualitzades l’any 2018)

Text i documentació: María Ángeles Hernández, cronista-arxivera
Dibuixos: Alberto Martínez
Dipòsit legal: MH - 52/97