Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

El Portal de Sant Roc

AntecedentsPortal de Sant RocDesprés de la conquesta de Menorca als musulmans, l’any 1287, una de les majors preocupacions dels monarques va ser la de protegir, amb sòlides murades, els nuclis urbans de Maó i de Ciutadella.

Amb la primera expansió del castell i vila de Maó, en els segles XIV i XV, la murada circumdava la població pels actuals carrers del Rector Mort, del Bastió, de Deià i part de s’Arravaleta, des d’on girava en angle recte cap al Portal de Mar. La resta de la ciutat quedava protegida pels alts penyals sobre el port.L’edifici actualPortal de Sant RocEl Portal de Sant Roc, única resta visible d’aquella antiga murada, era la porta de la qual sortien els camins cap a l’interior de l’illa, en direcció a Sant Climent i a Ciutadella.

La seva construcció data, probablement, del segle XIV, amb motiu de la Reial Ordre de Pere IV, de 21 d’agost de 1359, que disposava la fortificació de la nova zona de “lo Raval” amb murs de pedra i ciment. El portal, d’estil gòtic, estava format per dues torres quadrades de murs gruixats de pedra i morter, rematades amb els corresponents matacans. Les torres, de diferent alçada, estaven unides per un llenç de murada, on s’obria la porta.

Al llarg de la història, el portal ha sofert nombroses remodelacions. Una de les més importants va ser la restauració realitzada després de l’assalt del pirata Barba-rossa a la ciutat de Maó, l'any 1535. Pocs anys més tard, l’any 1587, era motiu d’una nova i urgent reparació, ja que les seves parets s’escardaven de manera perillosa, segons declaracions dels mateixos veïns. Sembla ser que la reparació la va fer el mestre major del Castell de Sant Felip.

Quan la ciutat va créixer, les murades van perdre el seu valor defensiu, i el portal i les seves torres es van incorporar als habitatges annexos. Malgrat les reformes lògiques per adaptar-se al nou destí, a l’interior encara es conserven les diferents plantes, algunes cobertes de volta de canó i, a la clau de la volta de la segona planta de la torre major, un escut amb les quatre barres catalanes, testimoni de la seva antiguitat.

Amb el temps, quasi la totalitat de la murada i dels portals es van enderrocar. Quan, l’any 1943, s’urbanitza la plaça del Bastió, desapareixen les últimes restes de murada, però es conserva el portal de Sant Roc com a monument històric. El projecte inicial pretenia deixar-lo totalment separat de les cases de l’entorn, però només es va aïllar la torre més alta. L’any 1978, va ser restaurat en profunditat.

Respecte al seu nom, antigament se’l coneixia com Portal de Dalt, en oposició al Portal de Baix, situat al carrer d’Isabel II. També se l’anomenava Portal d’en Servera, nom d’una família que vivia al costat, o Portal de Sant Antony, perquè per ell s’anava a una ermita extramurs, dedicada a aquest sant. Des del segle XVIII, se’l coneix com Portal de Sant Roc, nom del sant de la capelleta que acull sobre la porta.BIBLIOGRAFIA

   
CASASNOVAS, Andrés El patrimonio artístico de Menorca. Institut d'Estudis Baleàrics. Palma 1976. Pág. 47-48
GOMILA, J. y otros La ciutat des del carrer. Ateneu C.L.A. Pág. 16-17 i 50
GUTIERREZ, Juan El portal de San Roque. Revista de Menorca, 1945. Pág. 22-26
JORDI & TALTAVULL Restauración del Portal de San Roque. Programa de las Fiestas de Nª Sª de Gracia. 1978. Edita: Excmo. Ayuntamiento de Mahón
MARTORELL, J.M. Guia d'arquitectura de Menorca. Col·legi d'Arquitectes de Barcelona. 1978. Pág. 20
RAMIS I RAMIS, J. Resumen topográfico e histórico de Menorca. Manuscrito de 1787. Real Academia de la Historia. Madrid, 1989
RIUDAVETS, P. Historia de Menorca. Parte tercera. Imp. Fábregas. Mahón 1888. Pág. 1970
SERRA BELABRE y otros Historia de Menorca. Tomo I. De los orígenes a la Edad Media. Edita: R. Timoner. Pág. 259
ZEUS La urbanización de la plaza del Bastión. Revista de Menorca, año 1944. Pág. 213-216DOCUMENTACIÓCatàleg de Patrimoni de l’Ajuntament de Maó. Tom 3, pàg. 206. M-7/20
ALTRES DADES

Adreça: Sant Roc, 38. 07701 Maó (Illes Balears)

Destí actual: pendent de definir

(Dades actualitzades l’any 2018)

Text i documentació: María Ángeles Hernández.Cronista-arxivera
Dibuixos: Alberto Martínez
Dipòsit legal: MH- 52/97