Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

El Principal de Guàrdia

AntecedentsPrincipal de GuàrdiaAquest edifici, de propietat municipal, va ser habilitat durant la dominació britànica, per establir-hi el cos de guàrdia permanent. Quan els espanyols van conquistar l’illa, l’any 1782, van procedir a reformar-lo, segons plànols de Francisco Fernández de Angulo, membre del cos d'enginyers militars que van arribar a Menorca amb l’expedició comandada pel duc de Crillon, autor d'importants obres d'arquitectura civil a l'illa.L’edifici actualPrincipal de GuàrdiaL’edifici projectat per Fernández de Angulo, l’any 1786, té un disseny similar al de l’Ajuntament, que també va ser profusament remodelat durant aquells anys. De línies més senzilles que l’edifici consistorial, el podem emmarcar dins el barroc clàssic d’inspiració francesa que va marcar l’arquitectura civil de l’època, amb l’originalitat, en aquest cas, de la incorporació del color a les seves façanes.

El conjunt de dos pisos i terrat es presenta com una quadrícula, originada pels pilars encoixinats i elements verticals que emmarquen portes i finestres, en color blanc, i que delimiten els espais de fons, que apareixen pintats en vermell. El terrat, així com les claus de les obertures, presenten decoració esculturada que representa elements militars i trofeus. Els trofeus, que són un conjunt d’armes i insígnies militars agrupats amb certa simetria i visualitat, s’aixecaven als camps de batalla amb les restes dels enemics, com a símbol de victòria. Amb el temps, es van convertir en un element decoratiu dels edificis, utilitzat sobretot com a remat de les façanes, tal i com l’observam al Principal de Guàrdia.

Al seu enfront es va col·locar una làpida esculpida en marbre, amb la següent inscripció: "Reynando S.M. el Señor Dn. Carlos III (Q.D.G.) Siendo Capitán General de las Islas Baleares el Excmo, Señor Dn. Juan de Silva y Meneses, Conde de Cifuentes Y Magníficos Jurados de Mahón Los Señores Dn. Josef Mercadal, Marcos Pons, y Miguel Andreu, se edificó este Principal Costeado de los Fondos Públicos. Año MDCCLXXXVI. El Capitán e Yngeniero ordinº de los Rs. Extos. Dn. Franco. Fernández de Angulo Lo ideó".

La reforma de 1786 també millorava el seu interior i el dotava d’una sala per als consells de guerra i uns calabossos. Va continuar com a Principal de Guàrdia durant l’última dominació britànica i va mantenir el destí amb els espanyols, fins al període de les milícies urbanes.

Amb posterioritat, convertit en annex de les dependències de l’Ajuntament, ha albergat diferents serveis: jutjat municipal, escola de dibuix, oficines de recaptació i arbitris, per tornar a ser quarteret dels saigs fins fa pocs anys. Avui acull el Servei Municipal de Promoció Econòmica.

 BIBLIOGRAFIA
   
FORNALS, Fco. El Capitán de Ingenieros Don Francisco Fernández de Angulo. Diari Menorca, 17.abril.1982
HERNÁNDEZ SANZ, F. Guía de Menorca. Ed. Ateneo C.L.A., 1911. Pàg.120
HERNÁNDEZ SANZ, F. Sobre la edificación del Principal de Guardia (1785). Revista de Menorca 1925. Pàg. 21-23
JORDI, V. y otros Arquitectura de Menorca. MOPU, Madrid 1980. Pàg.160
MARTORELL, J. M. Guia d'arquitectura de Menorca. Col·legi d'Arquitectes de Barcelona. 1978. Pàg.32
RAMIS I RAMIS, J. Resumen topográfico e histórico de Menorca. Manuscrito de 1787. Real Academia de la Historia. Madrid, 1989
RIUDAVETS, P. Historia de Menorca. Parte tercera. Imp. Fábregas. Mahón 1888. Pàg. 2106-2107.
SINTES/ANDREU/HDEZ. Escultura barroca y clasicista. Maó - S.XVII-XVIII. Revista de Menorca 1988-III. Pàg. 431-432DOCUMENTACIÓCatàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Maó. Tom 4, pàg. 232. M-8/8ALTRES DADES

Adreça: Constitució, 12. 07701 Maó (Balears) Tel. 971 36 98 00

Destí actual: Oficines Servei Municipal de Promoció Econòmica

(Dades actualitzades l’any 2018)

Text i documentació: María Ángeles Hernández, cronista-arxivera
Dibuixos: Alberto Martínez
Dipòsit legal: MH- 52/97