Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

L’illa del Rei

Dades generalsL’illa del ReiEnmig del port de Maó, quasi a la meitat de la distància entre la bocana i sa Colàrsega, es troba l'illa del Rei, dita així perquè va ser la primera terra menorquina que va trepitjar el monarca Alfons III quan va venir a conquerir Menorca als musulmans, l'any 1287. Amb anterioritat, se l'anomenava illa dels Conills.

L'illa del Rei, amb 41.177 m2, té forma lleugerament triangular i compta amb dos embarcadors, un al costat nord i l'altre al sud -el més utilitzat- davant la cala Fontanilles. Està pràcticament ocupada per l'antic edifici de l'hospital militar i conserva, a la banda de llevant, un recinte tancat que protegeix les restes d'una basílica paleocristiana del segle VI.Estat actualL’illa del ReiDurant el segle XVIII, el govern anglès va expropiar l'illa als seus propietaris per construir-hi un hospital per a la marineria. L'any 1711, s'hi va edificar un primer hospital, espaiós i ventilat, segons els cronistes de l'època, que va funcionar durant seixanta anys, fins que va ser substituït per l'actual edifici de belles línies barroques. El nou hospital, construït entre 1771 i 1776, és de dues plantes, que s'obren en forma d'"U" al voltant d'un jardí. Les façanes que miren a la mar són massisses, mentre que les interiors presenten una sèrie d'arcades superposades. Tanca el conjunt la torre quadrangular que s'alça en el cos central i que determina la seva silueta característica sobre les aigües del port. En aquella època, l'hospital tenia 40 sales per a la gent malalta, diferents habitacions per al personal facultatiu, d’infermeria i altre personal divers, i tots els serveis necessaris de roberia, apotecaria i cuines, a més de tres cisternes i sala de banys. L'any 1784, els espanyols el van dotar d'una capella, dedicada a Sant Carles.

La vida del centre hospitalari es va veure alterada per diferents motius. A principis del segle XIX, es va abandonar el servei i es van llogar les terres per pasturar-hi el bestiar. El 1821, durant una epidèmia de febre groga, es va utilitzar com a llatzeret i el 1830 es va cedir als francesos com hospital de guerra, durant la campanya africana. Tres anys més tard, el van ocupar els americans com a estació en el Mediterrani de l'esquadra dels Estats Units. El 1840 tornen els francesos, però aquesta vegada empren l'hospital com a dipòsit de carbó per a subministrament dels vapors que feien la línia amb Alger. L'any 1843 es recupera el seu destí d'hospital militar, que mantindrà fins al 1964, quan l'exèrcit el va traslladar de lloc i va cedir l'illa al Ministeri d'Informació i Turisme.

Respecte a la basílica, va ser l'any 1888, mentre es feien labors agràries, quan es va localitzar part d'un mosaic i d'una construcció, que venien a demostrar que l'illa del Rei havia estat edificada ja en època antiga. En un principi, es va suposar que es tractava d'una vil·la romana o d'una església hebrea, però aquestes primeres teories van ser refusades pel Dr. Palol, que va classificar la troballa arqueològica com a pertanyent a una basílica paleocristiana. A l'illa només queden les restes de la construcció, ja que el mosaic de colors blancs, roses i blaus està dipositat al Museu de Menorca.

Abandonada i expoliada durant molts anys, l'illa del Rei va passar a ser municipal el 1985. Des de 2005, la Fundación Hospital Isla del Rey, treballa, de forma voluntària, en la seva recuperació.

 BIBLIOGRAFIA
   
AMRSTRONG, John Historia de la Isla de Menorca. Ed. Nura, 1979. Pàg. 44-45
AUSTRIA, Luis Salvador Die Balearen. Traducció castellana en dos volums, editats per Sa Nostra l'any 1981. Pàg. 585 del tom I i 60-61 del tom II.
GUTIERREZ, Juan Notas sobre el Hospital Militar. Diari Menorca, 7.9.1964
HERNÁNDEZ, M.Ángeles Informe histórico sobre la Isla del Rey. S'Ajuntament. Butlletí Municipal, 1a època. Núm. 3. 1984. Ed. Ajuntament de Maó
HERNÁNDEZ SANZ, F. Guía de Menorca. Ed. Ateneo C.L.A., 1911. Pàg. 140-142
LLABRÉS, J. El hospital francés de la Isla del Rey. Diari Menorca, 4.9.1967
MARTORELL, J. M. Guia d'arquitectura de Menorca. Col·legi d'Arquitectes de Barcelona. 1978. Pàg.17
PONS CARRERAS, F. Compendio de las excelencias del Puerto de Mahón. Página Menorquina del Bien Público. 5.12.1934
RAMIS I RAMIS, J. Resumen topográfico e histórico de Menorca. Manuscrito de 1787. Real Academia de la Historia. Madrid, 1989. Pàg. 21.
RIUDAVETS, P. Historia de Menorca. Parte tercera. Imp. Fábregas. Mahón 1888. Pàg. 2140-2143DOCUMENTACIÓCatàleg de Patrimoni de l’Ajuntament de Maó. Tom 2, pàg. 114. T-23/1ALTRES DADES

Adreça: Port de Maó. 07700 Maó (Balears)

Destí actual: En procés de rehabilitació, acull diferents espais que ja poden ser visitats.

(Dades actualitzades l’any 2018)

Text i documentació: María Ángeles Hernández, cronista-arxivera
Dibuixos: Alberto Martínez
Dipòsit legal: MH- 52/97