Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Camins dels Vergers de Sant Joan

planolComençarem aquest passeig per la zona dels vergers al carrer de Fornells, al costat de la guarderia Magdalena Humbert. Allà trobam l’inici del camí de Dalt de Sant Joan, l’antiga comunicació de la ciutat amb el sector d’horta que envolta l’ermita de Sant Joan. El camí, passada la sínia des Barranc, fa una costa, que encara conserva en molt bon estat el seu vell empedrat. Després, travessada la moderna via de ronda, el camí segueix cap al pla, en un tram en davallada en el qual hi ha diversos miradors, amb unes vistes immillorables sobre els vergers i la muntanya del Toro al fons.

Aquest camí acaba en una placeta on es troba l’ermita de Sant Joan, fundada, segons la tradició, pel rei Alfons III. És un lloc de confluència de camins, assenyalat per quatre grans plataners amb un gran safareig al costat, que alimenta d’aigua l’Estació Naval. Podem seguir cap al sud pel camí d’Alfavaret, que discorre pel barranc del mateix nom, en un recorregut en ascens de gran bellesa - amb alguns trams empedrats -, que ens durà fins a la carretera de Ciutadella.

Si prenem, en canvi, cap al pla, trobam el camí de Baix de Sant Joan, que serveix de comunicació a la rica zona agrícola dels vergers, fins acabar, passat el pont del torrent des Gorg, en el camí de la Font d’en Simó. Aquets nou camí comença a la carretera de Fornells, prop d’on està situat el monument al governador Richard Kane, construït l’any 1801 i traslladat al lloc actual el 1991.

El camí de sa Font d’en Simó voreja el torrent i també serveix d’entrada a nombrosos vergers. Té una desviació cap al nord, anomenada camí d’en Ceba, una resta de l’antiga comunicació amb el sector de Favàritx que ara s’acaba a la carretera de Fornells. Seguint cap a la font, el camí travessa un altre pont sobre el torrent, on acaba el tram asfaltat apte per a vehicles. Continua després al peu dels alts penyals de l’alzinar d’Alfavara, en un tram ombrívol amb molta vegetació que ens du fins a la placeta on trobarem la coneguda font d’en Simó, avui ja practicament eixuta, per desgràcia. La font és formada per una cavitat - a la qual es davalla per uns escalons -, que dóna origen a una síquia subterrània.

La placeta de la font torna a ser un lloc de confluència de camins. Es pot continuar cap al sud, seguint un altre tram de barranc, en pujada cap a la carretera de Ciutadella, que discorre a través d’abundant vegetació, en un trajecte molt atractiu. Aquest ramal de camí arriba fins a Son Petit, on podem travessar la carretera general i seguir fins al camí Vell d’Alaior o el de Torelló i enllaçar amb l’itinerari de passeig núm. 1.

Tornant, en canvi, a la font d’en Simó, es pot anar també cap a l’altra banda, seguint el camí d’Atzagotars, que ens durà cap als vergers d’aquest nom - els darrers del sector - després de passar al peu de les cases de Rafal Colom, ornades amb palmeres. El camí d’Atzagotars acaba a la carretera de Fornells, prop de Serra Morena, davant les cases de sa Teulera Alta.