Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Camins de Sant Climent i Binicalaf

planolAquest itinerari, que transcorre per la zona de ponent del terme de Maó, travessa una comarca que centra les seves comunicacions al poble de Sant Climent. En un extrem del carrer de Sant Miquel comença el llarg camí que comunicava antigament la població amb Calascoves, anomenat, en el seu primer tram, camí de Sa Forana. La part més propera al poble està vorejada per antigues cases de casolà i per petites tanques dedicades a horts familiars, segregades de les grans finques rurals del sector.

Les cases predials, algunes com les dels llocs de Cugollonet o Cugolló Vell, d’interessant arquitectura, estan construïdes més separades del camí, en una zona elevada amb bones vistes cap a la costa sud de l’illa.

El camí segueix, deixa enrere les darreres cases i hortals i travessa el principi del barranc que acaba a la cala des Canutells. Després entra a la urbanització de Binixica, on es transforma en un vial urbà vorejat de modernes cases unifamiliars. Just a l’entrada de la urbanització, en una zona d’alzinar, hi ha l’entrada al lloc de Binixiquet. El nucli central de les seves cases és una antiga torre de defensa, dotada de matacans, que es pot observar des del camí.

La continuació del camí, una vegada passada la urbanització de Binixica, canvia la seva denominació per la de camí de Binicalaf i passa entre un conjunt de cases rurals, sorgides de les divisions de l’antiga alqueria de Binicalaf. La finca matriu arribava fins a la costa i el terme d’Alaior, però ara les seves terres estan dividides en gran nombre de finques més petites: Sant Francesc, Santa Ponça, Sa Torre, Binicalaf Nou, etc.

Al bell mig del nucli rural, a la vora del camí, trobam les restes prehistòriques molt ben conservades del talaiot de Binicalaf, una edificació de planta datada en l’edat del Bronze però reutilitzada fins a l’edat Mitjana.

Aquest tram de camí no està asfaltat, però permet la circulació fins que hem passat l’entrada al lloc de Binicalaf Vell. Després, la circulació queda restringida als vianants per causa del paviment i l’amplada del vial, fins que s’arriba al terme d’Alaior. Més enllà, passada la urbanització de Son Vitamina, el camí continua cap a Calascoves.

Tornant enrere, just abans de les cases de Binicalaf des pou, hi ha una desviació denominada camí de Cotaina, que serveix en part de mitgera amb el terme d’Alaior. Passades les darreres cases, aquest camí, també sense asfaltar, arriba a la carretera de Cala en Porter i es prolonga –ja totalment en terres alaiorenques- amb el nom de Camí de Santa Cristina. El vial, estret i amb molts de revolts, forma una costa pronunciada en el seu darrer tram. Acaba en el llarg camí transversal de Cotaines, situat en una posició alterosa que permet gaudir, durant aquesta part de l’itinerari, de molt bones vistes cap a la costa sud de l’illa i la zona de Sant Climent.

Aquest darrer camí passa per terres dels llocs de Cotaina i de Bellver, dotats de grans casats. Les edificacions de Bellver Vell estan ocupades actualment per una comunitat catòlica i s’ha reformat una part de la casa com una petita capella. Quan entra al terme de Maó, el camí canvia de nom i es denomina camí de sa Serra, en una clara al·lusió a la seva situació elevada. Continua per terres de Monpler, un nom d’ortografia discutible que, tal vegada, derivi d’un anterior mon plaer. Prop del camí hi ha un sepulcre megalític rectangular, amb una llosa d’entrada foradada, però la seva visita no està senyalitzada. Després, el camí passa per Son Orfila i Binifaell, fins arribar al nucli de cases rurals d’Algendar, situades en un creuer de quatre vies rurals.

Si partim cap al sud, pel camí d’Algendar, tornam a la població de Sant Climent, on hem començat aquest itinerari. Des d’aquí, si volem, podem enllaçar també amb l’itinerari de passeig núm. 1, que du cap a la ciutat de Maó.