Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

PR-Me 2: Trepucó-Calascoves

 • Portada
 • plànol
CARACTERÍSTIQUES DEL RECORREGUT:
 • Aparcament públic a l'inici del recorregut (poblat arqueològic de Trepucó)
 • Longitud del recorregut: 10,50 Km, aprox.
 • Desnivell: el recorregut transcorre per una zona plana sense desnivells a destacar
 • Temps del recorregut: 3 – 4 hores (en funció del ritme)

MONUMENTS QUE VISITAU DURANT EL RECORREGUT:
 • Sa Cudia Cremada
 • Talaiot de Curnia Vell
 • Can Gonyalons
 • Basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló (fora del recorregut)
 • Talaiot de Torellonet (fora del recorregut)
 • Sant Climent
 • Molí de Sant Climent
 • Església de Sant Climent
 • Cós de Climent
 • Talaiot de Binicalaf

RECOMANACIONS:
 • El recorregut no disposa de cap punt de recollida d’escombraries. Recomanam que guardeu totes les restes fins que pugueu trobar un punt de recollida fora del recorregut. Així aconseguirem mantenir intacte l'entorn.
 • Portar aigua, aliment i protecció solar.
 • Roba i calçat còmodes.


AvisPUNTS NEGRES
Els creuaments del recorregut del sender amb les carreteres de Sant Lluís, Sant Climent i de l'aeroport són punts on el sentit comú i la responsabilitat ens han d'ajudar a travessar les calçades, amb atenció al dens trànsit rodat. En aquests punts concrets del recorregut heu de vigilar i controlar especialment els fillets que us acompanyin.


Trepucó-Calascoves
Començarem el recorregut per aquest sender al jaciment arqueològic de Trepucó, un dels més importants de la zona oriental de Menorca. Aquest assentament humà, datat en l'època pretalaiòtica (abans del 1400 aC), és un dels jaciments prehistòrics més espectaculars de l’illa per les seves dimensions. Té una majestuosa taula i un gran talaiot troncocònic i massís. L'activitat d'aquest poblat comença a la fi de l'edat de bronze i subsisteix durant la romanització; arriba, fins i tot, a l'època medieval. El conjunt de Trepucó està envoltat per una paret seca en forma d'estrella, construïda com un element defensiu a finals del segle XVIII.

El recorregut transcorre després pel camí de Trepucó, fins que arribam a la desviació del Llarg; però, si continuam pel camí de Trepucó cap al sud, trobarem l'única creu de terme que es conserva a Maó, que marca la confluència amb els termes de Sant Lluís i es Castell. En canvi, si seguim el recorregut del sender pel camí Llerg, arribam fins a la carretera de Sant Lluís; una vegada creuada amb precaució, accedim al camí de Malbúger, que discorre al costat de la capçalera nord de la pista de l’Aeroclub. Tota aquesta zona rural es caracteritza per l'abundància de cases d'antigues vinyes, així com d'edificacions residencials més modernes. També hi ha bons exemples de construccions tradicionals agrícoles menorquines, fetes de pedra: parets, ponts de bestiar, barraques, etc.

El recorregut continua pel camí de darrera de Malbúger Vell, una desviació cap al nord del camí de Malbúger. Seguint per aquest camí, tancat al trànsit de vehicles, i per la seva prolongació del camí Vell de Llucmaçanes, arribam fins a l'encreuament del camí de Baix, que constitueix la moderna i principal via per accedir al poble de Llucmaçanes des de Maó. Continuant pel sender cap a l'oest, seguim per un estret camí, el camí d’en Claudis, que passa per darrere les cases de sa Cudia Cremada, una obra de principis de segle XX del conegut arquitecte maonès Francesc Femenías. Més endavant, passat l'encreuament amb el camí de Na Ferranda, seguirem pel camí que ens du fins a la carretera de Sant Climent, denominat camí des Corb, que discorre al costat del Parc de Bombers.

Si creuam, també amb molta cura, la carretera de Sant Climent, el sender segueix pel camí de Curnia. A la confluència de les dues vies es troba la casa de Can Gonyalons, amb façana a la carretera i una arquitectura característica, producte de la reforma efectuada a finals del segle XIX.

El camí de Curnia acaba en el camí Vell de Sant Climent, antiga via d'accés des de Maó al poble veí, que s'emprava abans de construir l'actual carretera, l'any 1863. Si prenem aquest camí cap a l'est, en direcció a Maó, trobarem el talaiot de Curnia Vell, situat sobre un monticle amb bones vistes sobre el camp menorquí.

El recorregut del sender segueix cap a l'oest pel camí Vell de Sant Climent, que creua la carretera de l'aeroport i segueix a través de les cases oves de Torelló fins arribar a la bifurcació del camí de Torelló. A més de ser el camí que uneix els dos senders homologats del municipi, també hi trobam una zona molt rica en jaciments prehistòrics, que mereix que facem una passejada per conèixer-los. Ens referim al jaciment arqueològic de Torellonet Vell i a la basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló. El jaciment de Torellonet Vell té un talaiot amb un gran finestral a la part superior i unes dimensions que el fan espectacular. D’altra banda, la basílica basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló conserva el mosaic del paviment original, amb belles representacions d'animals i vegetació, entre d’altres elements decoratius.

Quan reprenguem el recorregut pel camí Vell de Sant Climent, al costat de la senyalització de la capçalera nord de l'aeroport, passarem per un tram no asfaltat, que conserva part de l’antic empedrat i arriba a l'encreuament de l'estret camí de Mussulà, que comunica també amb el camí de Torelló. Després, el camí Vell de Sant Climent discorre paral·lel a la carretera, fins que ambdós es troben poc abans d'arribar a la població de Sant Climent.

El poble de Climent es va urbanitzar l’any 1817 sobre terrenys de l'antiga garriga de Mussuptà. L'església actual, construïda el 1889, va substituir l’anterior, del segle XVII, i ocupa un lloc centralitzador al poble. També podeu contemplar el molí de Sant Climent, una bona mostra de l'arquitectura tradicional menorquina.

El recorregut del sender travessa la carretera Maó-Sant Climent, segueix pel camí des Pou des Cards, entre les antigues cases de Mussuptà, i continua per l'inici de la carretera de Binidalí, on es troba situat l'antic cós de San Climent, construït a mitjan segle XIX per acollir les carreres de cavalls de les festivitats. A continuació, travessa el poble pel carrer de Sant Miquel, a l'extrem del qual comença el llarg camí que comunicava antigament aquesta població amb Calascoves, denominat, en el seu primer tram, camí de sa Forana. La part més pròxima a la població està vorejada per antics caserius i petites tanques dedicades a horts familiars, segregades de les grans finques rurals de la zona.

Les cases —algunes, com les de Cogollonet o Cogolló Vell, amb interessants arquitectures— estan construïdes més allunyades del camí, en una zona elevada amb bones vistes cap a la part sud de l’illa.

El camí continua, deixant enrere les últimes cases i horts, i travessa el principi del barranc que acaba a la cala des Canutells. Després entra a la urbanització de Binixíquer, on es transforma en un vial urbà vorejat de modernes cases unifamiliars. Just a l'entrada de la urbanització, en una zona d'alzines, trobareu l'entrada al lloc de Binixiquet. El nucli central de les seves cases és una antiga torre de defensa, dotada de matacans, que es pot observar des del camí.

La continuació del camí, una vegada passada la urbanització de Binixíquer, canvia la seva denominació per la de camí de Binicalaf i passa entre un conjunt de cases rurals, sorgides de les divisions de l'antiga alqueria de Binicalaf. La finca matriu arribava fins a la costa i fins al terme d'Alaior, però ara les seves terres estan dividides en nombroses finques més petites: Sant Francesc, Santa Ponça, Sa Torre, Binicalaf Nou, etc.

Enmig del nucli rural, a la vora del camí, trobam les restes prehistòriques, molt ben conservades, del talaiot de Binicalaf, una edificació prehistòrica datada a l'edat de bronze, però emprada fins a l'edat mitjana.

Més enllà del jaciment arqueològic, continua el camí de Binicalaf en un tram no asfaltat. El sender acaba quan arriba al terme d'Alaior, però el camí continua en passar per l'entrada a la urbanització de Son Vitamina, fins arribar a l'important jaciment arqueològic de Calascoves.