Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
L’orquestra de la famíliaMaó, 3 de novembre de 2017

L’orquestra de la família

Enguany hem volgut plantejar el fil argumental dels Tallers de família 2017-2018 d’una forma simbòlica, com si cada família, en realitat, fos com una gran orquestra, amb totes les persones que la integren, amb els instruments, amb la música per interpretar, amb la responsabilitat de fer-ho bé, amb els grans reptes per assolir... Fins i tot, amb les pèrdues doloroses que, malauradament, qualque vegada poden succeir.

Així, tenim un primer espai destinat a la cançó de bressol, per a famílies amb infants de 0 a 3 anys. Són músics novells, amb partitures males d’entendre. Però mantenen la il·lusió i, alhora, la preocupació davant el repte de sonar una nova melodia, i actuen amb responsabilitat compartida i una bona interpretació de la partitura.

També tenim un altre espai dedicat a l’afinació dels instruments, per a famílies amb infants i fills/es de 4 a 11 anys. Perquè, com sabem, el pas del temps fa sorgir dubtes i preocupacions entre els músics i, arribats a aquest moment, s’ha de compartir l’experiència de cada músic, únic i, a la vegada, especial. Els nirvis i les preocupacions típiques del moment, abans del concert, han de baixar necessàriament d’intensitat, per permetre gaudir en condicions la música d’una gran orquestra.

Coneixerem millor, entre d’altres, els següents aspectes: com es crea l’orquestra (com es construeix la família); què hem de fer per aconseguir una bona harmonia entre tots els músics (la comunicació entre pares i fills); per què són importants les partitures (els límits, en aquesta etapa); els instruments de l’orquestra (parlarem de gelosia); sabrem si estan bé, els músics (per què qualcú té mal de panxa); i farem una gira de concerts (relació entre escola i família).

De vegades, en certes etapes (famílies amb fills i filles adolescents), qualcú desafina a l’orquestra. En el procés de consolidació, apareixen nous canvis, nous reptes; i tots els músics han d’afinar de nou els instruments. Alguns es desafinen amb més facilitat que altres, però tots són necessaris. La força de tots els components i l’experiència d’altres músics permeten afinar amb més facilitat, per continuar amb l’harmonia necessària per executar un bon concert.

La vida ens condueix, en alguns moments, per camins que no hauríem desitjat, per situacions inesperades que hem d’aprendre a gestionar de la millor manera. Per tant, també hem preparat uns tallers més específics, pensats per a aquelles situacions particulars que qualque vegada pateixen els nostres músics, les famílies de Maó.

• Taller de dol per a infants de primària. Hi ha cadires que, per molt que ens hi esforcem, no es podran substituir mai, perquè deixen un buit molt gran. És el moment en què les melodies sonen més fluix, per falta d’energia. Però la música, com sempre, té qualque cosa especial... L'orquestra i els seus músics cercaran altres maneres de sonar, de recuperar la melodia i l’energia, per aconseguir que aquest concert sigui un dels millors espectacles possibles.
• Taller per gestionar situacions de violència filioparental. De vegades, hi ha músics que volen manar més que el director/a, fet que provoca una evident desorganització de l'orquestra i un desafiament que malmet l'harmonia. Situacions que no són gens fàcils de gestionar, que passen més sovint del que voldríem i que generen relacions tenses entre les persones que integren l'orquestra.
• Taller per a pares i mares que viuen un procés de separació. De tant en tant, qualque component deixa l'orquestra; i, de cop, aquest fet imprevist fa necessària la reorganització i adaptació de tots els seus components a la nova situació.
• Taller per a mares adolescents. En una orquestra, sempre hi ha músics amb poca experiència i que, no obstant açò, tenen la responsabilitat de sonar una peça important. En casos així, sempre és bo que tenguin devora una mà d'ajuda de gent més experimentada.

Aquest és el programa de mà que enguany ha preparat l’Àrea de Benestar, Família i Educació de l’Ajuntament de Maó. Encoratjam tota la societat maonesa a participar-hi, a passar-ho bé a cada una de les funcions, que han estat pensades por cobrir bona part de les necessitats que hem detectat.

I, sobretot, que ens ajudin i col·laborin en aquest repte il·lusionador de fer que la ciutat de Maó esdevengui una gran orquestra.

Laia Obrador Pons
Tinenta d’Alcaldia de Benestar, Família i Educació