Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

El merescut reconeixement de Margarita Comas Camps

Maó, 30 de novembre de 2017

En una època en què les dones estaven recloses a les cases, nascuda en el si d’una família molt preocupada per l’educació, filla de mallorquí —son pare era mestre d’escola, seguidor de la Institució Lliure d’Ensenyament— i maonesa, Margarita Comas Camps (Alaior, 1892 - Exeter, 1973), biòloga, pedagoga i professora, va arribar a ser catedràtica de l’Escola Normal de Tarragona i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

També va obtenir beques per investigar a Londres i París, encara que no va poder desenvolupar la carrera que, com a investigadora, hauria desitjat. Va publicar nombrosos articles i llibres, com La coeducación de los sexos o El método de proyectos en las escuelas urbanas. Per fi, l’hereu dels nostres il·lustrats menorquins —Ramis, Febrer i Cardona, Mateu Orfila i altres— era una dona.

Com diu Miquel Àngel Limon, Margarita Comas “va escriure una biografia excepcional, absolutament poderosa i exemplar pels fruits que donà a les ciències pedagògiques, i excepcional per haver-ho assolit tot lluitant contra la condició de ser dona en un món dominat, de cap a peus, pels homes”.

Va ser refugiada i va treballar amb infants refugiats. Exiliada, va trobar feina de professora de biologia a la Dartington Hall School de Devon (Anglaterra). No hem d’oblidar que, entremig, a causa de la guerra i la postguerra, va viure deu anys separada del seu marit, el pintor i fotògraf Guillem Bestard, i en va estar dinou a poder retrobar-se amb la seva família.

Comas pensava que la ciència no només tenia una aplicació pràctica, sinó que servia per a la formació dels estudiants com a persones. I d’aquí neix la seva passió per la pedagogia, en la qual, tal com explica María Ángeles Delgado, estudiosa de la seva obra, “tuvo una visión de futuro que aún no ha sido superada”. Defensava, per exemple, que els professors de ciències no només havien d’ensenyar fórmules, sinó també a manejar informació. Defensava una educació sexual avançada a l’època, així com la coeducació de fillets i filletes a les aules, com una via per crear una societat justa i igualitària.

Pens que no ens equivocam si afirmam que Margarita Comas és la precursora de pedagogues i investigadores menorquines com Pilar Benejam, Alícia Sintes, Ester Villalonga i tantes d’altres, que han fet grans contribucions als camps de la ciència, la investigació i la pedagogia. Com bé ens recorda Joan March, durant molt temps va ser l’única dona —i gairebé la primera— en tot.

Però el que fa que Margarita Comas sigui un vertader personatge no és només la seva brillantor com a científica o pedagoga, sinó el fet de ser “una dona d’una fortalesa moral admirable”, en paraules de María A. Delgado; una lluitadora contracorrent, que va obrir camins que, a vegades, encara avui semblen intransitables per a les dones.

Com a reconeixement a la seva figura, per recuperar la memòria de la lluita que va dur a terme, perquè la ciència és també cosa de dones, perquè avui més que mai necessitam referents femenins, volem nomenar Filla Il·lustre de Maó a la biòloga, pedagoga i professora Margarita Comas Camps.

Si voleu, també podeu col·laborar amb la vostra adhesió a aquesta iniciativa institucional. En aquest sentit, hi ha disponible un model d’adhesió a la pàgina web de l’Ajuntament o a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC).

Gabriel Pons Pons
Regidor d’Igualtat i Participació Ciutadana
Ajuntament de Maó