Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Franca Masu: tan a prop, tan enforaMaó, 8 de març de 2018

Franca Masu: tan a prop, tan enfora

Franca Masu: tan a prop, tan enfora
“Quan cant jo me trob i reconeix la mia ànima”
Franca Masu

L’escriptor anglès Lawrence Durrell va ser un enimorat de les illes, en especial de les de la Mediterrània; i, fins i tot, es va inventar una paraula per definir aquest sentiment: illomania. El terme va fer fortuna i va ser recollit, entre d’altres, per Josep Pla, al seu llibre Les illes, en què feia un recorregut, justament, per les illes del Mediterrani.

Pla també es va definir com un illòman i explica que va poder percebre el que tenen de comú i de diferent les illes: “el que les diferencia és que són illes. No hi ha cap illa igual. Totes són diferents (...). En el Mediterrani cada illa és un petit món, un món a part, que va per ell. Les illes es toquen, es veuen una amb l’altra, però estan separades per distàncies immenses.”

Distàncies immenses? En línia recta, cap a l’est, l’Alguer, a l’illa de Sardenya, és a poc més de 400 km de Menorca; no tan enfora, si consideram que, aproximadament, devers 240 km separem Maó de Barcelona. Malgrat la distància, amb l’illa de Sardenya compartim endemismes de flora i fauna, cultura megalítica i, fins i tot, gastronomia.

L’Alguer, fundada per genovesos i conquerida, l’any 1354, per la corona catalanoaragonesa (67 més tard que Menorca), va ser repoblada, per la qual cosa encara s’hi pot sentir parlar en pla. Relegada a la consideració de llengua familiar, amb escassíssima presència pública, manco del 20% considera el català com la seva llengua materna, encara que té un cert reconeixement per part de la regió autònoma de Sardenya.

Desgraciadament, amb Sardenya i amb l’Alguer compartim, també, la desconeixença mútua. Un desconeixement que volem trencar amb el concert que oferirà Franca Masu el proper 9 de març, al Teatre Principal, amb motiu del Dia internacional de la Dona, amb la imprescindible col·laboració del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de l’Alguer i la Fondazione Alghero, i la Fundació del Teatre Principal.

Masu vindrà a presentar-nos Dansa d’amor, el seu nou espectacle. Una obra que ens donarà a conèixer en plenitud, amb maduresa i plena de nous matisos, després de més de 18 anys de carrera musical i sis discos publicats. Masu recupera cançons populars de l’Alguer i peces italianes, així com fados, tangos i composicions pròpies o passades pel sedàs del jazz.

Acompanyada per Sade Mangiaracina al piano, Salvatore Maltana al contrabaix i Massimo Russino a la bateria, Masu fusiona tradició i modernitat, amb una gran veu i una presència contundent damunt l’escenari. Una donassa, que diria Marta Pessarrodona, en la tradició de Maria del Mar Bonet, Sílvia Pérez Cruz o, a ca nostra, Maria Àngels Gornés. No som tan enfora.

Hi ha qui defineix Franca Masu com “la veu que abraça el mar”, una illòmana, sense dubte. Deixem que ens abraci, idò, i apropem uns mil·límetres Sardenya i Menorca, i posem veu de dona a la mar Mediterrània.

Biel Pons
Regidor d’Igualtat de l’Ajuntament de Maó