Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Maó connecta amb EuropaMaó, 22 d’octubre de 2018

Maó connecta amb Europa

Maó, 22 d’octubre de 2018

Que la Unió Europea necessita connectar amb els ciutadans, és un fet. Cap projecte polític sobreviu en democràcia si es fa d'esquena a la ciutadania. I per establir aquesta connexió cal ser on és la gent: a peu de carrer, als pobles i ciutats, a les escoles i els barris. Europa no es pot fer només des d'un despatx a Brussel·les o a Estrasburg. La UE és un projecte col·lectiu a diferents nivells i en construcció permanent que, finalment, serà –o deixarà de ser- allò que vulguem els europeus. Inclosos, és clar, els maonesos i les maoneses.

Perquè pertànyer a la UE ens afecta directament i allò que es decideix en l’àmbit europeu té conseqüències també aquí, a la nostra ciutat. Des de qüestions tan quotidianes com l’etiquetatge dels aliments –amb la Denominació d'Origen Protegida del formatge de Maó, per exemple- o la compensació que ens han de pagar si ens cancel·len un vol o ens perden la maleta, fins a temes d’ampli abast com ara la lluita contra el canvi climàtic o l'impuls a la recerca. Coses que donem per garantides, com l'oportunitat de fer un Erasmus, pagar amb la mateixa moneda en 19 països europeus o poder viatjar pel continent sense passaport, són exemples del que implica formar part de la UE.

Però tot i els progressos aconseguits en 60 anys de construcció europea, els greus problemes que ha hagut d'afrontar la UE darrerament ens han ensenyat que hi ha coses que cal millorar i que allò que donem per garantit podria estar en qüestió. Just quan la recuperació de la crisi econòmica es començava a sentir, la Unió s’ha vist desbordada per un seguit de reptes majúsculs: la guerra de Síria i la crisi de refugiats, el Brèxit, les tensions amb Rússia, l'amenaça del terrorisme…

Europa es veu obligada a repensar-se; som en ple debat sobre quin ha de ser el futur de la UE. D'aquí a poc més de sis mesos –i coincidint amb les eleccions municipals- hi haurà eleccions al Parlament Europeu. Serà una ocasió important per comprovar el grau de connexió del projecte europeu amb la ciutadania. Tots podrem dir-hi la nostra i cadascun dels vots que dipositem a les urnes tindrà idèntic valor, tant si ve d'un estudiant de Menorca com de la directora executiva d'una empresa alemanya. Però el nivell de mobilització i implicació social que necessita la Unió Europea per seguir avançant va més enllà d'una cita electoral cada cinc anys. Cal confrontar les propostes de futur amb la ciutadania i cal que els ciutadans participin en la reflexió sobre cap a on ha d'anar la UE.

Per això, des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, juntament amb el Centre Balears Europa i l'Ajuntament de Maó, hem organitzat el diàleg: 'Maó connecta amb Europa'. Serà un debat obert a tothom i a totes les qüestions que tenen a veure amb quina és l'Europa que volem. Un acte on esperem recollir les idees i les preocupacions dels maonesos i les maoneses, i de la gent d'arreu de Menorca que vulgui participar-hi. Perquè la Unió Europea també es construeix des de Maó i des de les Illes. Perquè si volem una Europa que respongui als reptes actuals i a les necessitats dels ciutadans és essencial que estiguem informats i implicats en el debat sobre el seu futur. Us esperem aquest dilluns per parlar-ne i, sobretot, per escoltar-vos.

(El diàleg 'Connecta amb Europa' tindrà lloc el dilluns 22 d'octubre, a les 19:00h, a Ca n’Oliver. Carrer d'Anuncivay, 2)

Conxa Juanola Pons, alcaldessa de Maó
Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona