Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Imatge
20/11/2019
El préstec de gots reutilitzables ha permès estalviar més de 2.770 gots d'emprar i tirar. L'Ajuntament estudia instal·lar màquines per retornar envasos i la recollida porta a porta per fomentar el reciclatge
 

Maó treballa per reduir els residus de la ciutat. Setmana Europea de la Prevenció de Residus

En la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Maó fa balanç de les accions dutes a terme per a reduir els residus de la ciutat. Des de l'àrea de Medi Ambient es treballa en diversos àmbits per a gestionar-los millor i fomentar hàbits més sostenibles entre la ciutadania.
Com explica la regidora de Cultura i Medi Ambient Conxa Juanola, es té molt present “el repte que tenim com a societat de veure com es poden gestionar millor els residus que generam i com es poden convertir en un element actiu per a l’economia”. Això s’ha materialitzat al llarg de l'any 2019 en accions en els següents àmbits: la reducció del consum de plàstics, la millora del servei de deixalleria, la gestió en la recollida de residus i l'increment del reciclatge.

Consum de plàstics
L'Ajuntament s'ha implicat en la reducció del consum de plàstics, primer amb la instal·lació de la font de Calàbria i posant en marxa el préstec de gots reutilitzables, i fa unes setmanes a través d'un conveni amb el GOB.
Des que es va instal·lar el comptador d'aigua a la font de Calàbria, s’ha subministrat a la ciutadania uns 3.600 litres d'aigua potable al dia a través d'aquest servei durant els mesos d’estiu. Això equival a estalviar 720 garrafes de 5 litres, segons les dades extretes del comptador.

Pel que fa al préstec de gots reutilitzables, aquest 2019 s'han deixat a entitats i col·lectius en 15 ocasions i això s'ha traduït en un estalvi de 2.770 gots d'emprar i tirar.

Ara, a partir de l'acord amb el GOB, el compromís en la reducció de l'ús de plàstics es reforçarà amb la instal·lació de noves fonts d'aigua en els serveis municipals i l'extensió a totes les àrees municipals del compromís de substituir els plàstics d'un sol ús (gots, plats, etc.) per alternatives més sostenibles.

Gestió i recollida de residus
Des del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Maó s'ha ampliat el servei de recollida gratuït de trastos i residus a domicili de 3 a 5 vegades per setmana des de l'any passat. Això ha permès poder donar resposta a les sol·licituds que es rebien, que havien augmentat considerablement en els últims temps.
Aquest servei de recollida a domicili és gratuït i es pot sol·licitar a través del telèfon 971 36 19 63. També es poden lliurar els trastos gratuïtament a les instal·lacions de la Deixalleria Municipal, de dilluns a divendres, de 7.30 a 13 h i de 15.30 a 18 h; i els dissabtes, de 8 a 13 h.

A més a més, des de l'Ajuntament s'ha enviat un BAN amb algunes informacions relatives a la neteja de Maó i la gestió de residus per recordar a la ciutadania els horaris de recollida i altres normes per a facilitar el manteniment de la via pública. Una d'elles feia referència a l'obligatorietat de responsabilitzar-se dels excrements de les mascotes. En aquest sentit l'Ajuntament va posar a disposició dels propietaris de cans el "pipibòtil", un envàs plegable i reutilitzable que permet dur una mescla innòcua i desinfectant d'aigua i vinagre blanc per tirar-la sobre els orins i evitar males olors al carrer. Des del mes de març s'han repartit 3.000 unitats de pipibòtils de manera gratuïta i s'han distribuit 12.000 fulletons informatius per totes les cases del municipi.

Reutilització de tèxtil
La roba és un dels residus que més es generen i que més es possibilitats té de recuperar-se sense haver de passar sempre pel procés de reciclatge. Actualment des de l'àrea de Medi Ambient es col·labora amb el projecte Mestral de Càritas per a facilitar la reutilització i reciclatge de tèxtil i hi ha 12 contenidors de roba repartits per Maó i dos a Sant Climent.
En la setmana per a la reducció dels residus s'han col·locat dos contenidors provisionals més a edificis municipals perquè les persones que ho desitgin puguin donar la roba que ja no utilitzen a Mestral. Els dos punts escollits són l'Oficina d'Atenció al Ciutadà i l'Àrea Social.

Reciclatge
Els maonesos i maoneses van separar l'any passat 5.745 tones de cartró, envasos, vidre i restes d'oli, segons les dades del Consorci de Residus i Energia de Menorca. Això significa que a planta de Milà hi van arribar, ja separats, el 32,46% dels residus que es generen a la ciutat i per tant es van poder reciclar més fàcilment. Des de l'Ajuntament es vol ajudar a incrementar aquest percentatge per millorar el reciclatge i s'estan estudiant dues noves accions. Una és instal·lar una màquina de retornar envasos, com les que es van col·locar en diversos punts durant les festes de la Mare de Déu de Gràcia. La plataforma "Per una mar sense plàstic" va recollir llavors 7.890 envasos que, enlloc d'acabar al mar o al contenidor corrent es van poder reciclar.
L'altre projecte és iniciar la recollida selectiva porta a porta. En aquest sistema s'adjudica un dia a la setmana a la recollida de cada tipus de residu. Així, la ciutadania treu, en un horari preestablert, el residu corresponent a la porta de casa seva, enlloc de portar-lo al contenidor corresponent.
Això permet que entre el 60 i el 85% dels residus generats es separin, segons l'Associació de Municipis catalans per a la recollida porta a porta, una xifra que dobla els percentatges actuals de Maó.
Aquest tipus de recollida té un retorn positiu a la societat tant econòmic com ambiental i ajuda a la consciència ciutadana sobre la problemàtica dels residus. A més, fomenta un municipi més net, ja que es retiren els contenidors de la via pública i s'eviten les males olors i es recupera espai públic.


Imatge