Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Maó celebra els 40 anys com Ajuntament Democràtic

L'Ajuntament de Maó ha celebrat el 5 de desembre de 2019 quatre dècades de la constitució dels Ajuntaments Democràtics. En un acte on han assistir ex alcaldes i ex regidors i regidores de la ciutat, l'alcalde Héctor Pons Riudavets ha fet un repàs de l'evolució feta i ha dedicat paraules d'agraïment a diverses persones que han format part de la història del Consistori en aquests 40 anys.

Poden llegir la intervenció completa a continuació:

És un plaer celebrar avui aquest acte que commemora 40 anys de democràcia a l’ajuntament de Maó. Vull, en primer lloc, agrair la seva assistència, la de tots els que han format part de l’Ajuntament en algun moment (regidores i regidors) i de forma molt especial als membres de la primera corporació democràtica que han obert aquest acte.

Un agraïment personal, també, a na Lali Olives, una persona estimada per tothom, per haver accedit a presentar aquest acte.

40 anys de democràcia.

40 anys són un període de temps relativament breu. És un nombre rodó, objectiu. Però segurament compartiran que aquests 40 anys han passat molt més a daveres que els 40 anteriors.

Som una democràcia jove que s’ha posat al dia a alta velocitat. Entre aquelles primeres eleccions municipals de dia 3 d’abril de 1979 i les de dia 26 de maig d’enguany han estat moltes les persones que, ocupant aquests seients, han fet feina, sempre, amb la voluntat de fer un municipi millor.

Des de la diversitat d’opinions i punts de vista que ens permet exposar aquesta democràcia, hem procurat donar el millor de noltros mateixos, n'estic convençut, per fer prosperar i fer més amable, més cívica i més culta la nostra ciutat, tot cercant per damunt de tot el benestar de les maoneses i els maonesos, afavorint sempre els espais de trobada i entesa així com la bona convivència.

En els darrers dies, he pogut conversar amb els protagonistes del primer consistori que avui ens acompanyen. Hi ha moltes anècdotes que es podrien contar. Però vull destacar, sobretot, la il·lusió i l’esforç polític i personal que van marcar i van assumir en aquell moment.

Hem d’entendre que l’any 1979 l’Ajuntament no tenia el volum actual. No tenia el personal que té en aquest moment (en aquell moment se pagaven 88 nòmines); no gestionava les competències ni els serveis que gestiona actualment; i no comptava amb el pressupost que gestiona a dia d’avui. Un ajuntament en un context de màquines d’escriure, estufes de butano i amb cendrers i fum a tots els despatxos i reunions…. Un ajuntament que, amb l’aval personal dels tinents de batle, va assumir un crèdit per fer front a despeses pendents.

Era una corporació molt diversa. Hi havia 5 partits representats. Açò és 1 partit més que a l’actualitat.
Però també és cert que va ser una corporació unida. El moment polític i la gran oportunitat que suposava la democràcia obligaven a les parts a assumir la responsabilitat de fer feina a la una per demostrar la capacitat i la millora del nou sistema respecte de l’anterior. 

En aquests 40 anys, l’Ajuntament ha anat assumint, també, serveis que no li eren propis, però que eren fonamentals per l’atenció a les persones. I aquesta ha estat sempre la voluntat dels nostres representants. Aquesta vocació i responsabilitat política és la que ha fet que Maó hagi estat, dins Menorca, el mascaró de proa de les polítiques socials i també de la preservació i conservació del territori. Com a exemple més clar, la paralització de l’urbanització de s’Albufera, de la costa nord, i del creixement urbanístic moderat que va consolidar el pla general del 87, i també la creació d’una àmplia cartera de serveis a les persones de la que tots els governs mos en sentim orgullosos.

Per altra banda, tots els consistoris han fet feina amb una vocació de servei supramunicipal, conscients que el paper de Maó dins el llevant de Menorca anava molt més enllà de l’atenció als propis residents i, en aquest sentit, la feina conjunta amb els ajuntaments d’Es Castell i Sant Lluís ha estat una dominant compartida un tret característic de tots aquests anys.

Hem de tenir en compte, a més, que l’Ajuntament ha estat en una situació de constant actualització i transformació, viscuda en paral·lel a la transformació de la nostra societat

Entre la corporació de 1979 i l’actual hi trobaríem naturalment algunes diferències. Però són moltes més les semblances i similituds. La bona voluntat i la vocació de servei públic són el fonament que hem compartit tots els que hem representat al nostre Ajuntament.

Alguns ja hem nascut en democràcia i tal vegada valoram menys tot aquest gran esforç que llavors es va fer. Les persones compromeses amb la política no són, avui en dia, tantes com en aquell temps. Avui, tenim el repte de saber transmetre el valor i la importància de la democràcia, l’esforç que va suposar per part de molta gent arribar a les eleccions de 1979 i de demostrar, com ho van fer les persones que hi van ser elegides, que aquest és el millor sistema que podem tenir. Millorable, sí, però el millor.

I en aquest sentit, vull tenir un record, primer, per les persones que ja no hi són, i especialment, per totes aquelles que van defensar, algunes fins al límit, la necessitat de tenir aquesta democràcia. Mereixen tot el nostre respecte i reconeixement i ho hem de fer explícit.

Vull acabar fent un seguit d’agraïments -que consider del tot necessaris- en nom de totes les maoneses i maonesos.

En primer lloc, a totes les treballadores i treballadors d’aquesta casa. Dels que ho van ser i dels que ho són a dia d’avui, perquè són una peça fonamental i imprescindible pel funcionament de la ciutat i de l’administració. És realment admirable la passió i la vocació de servei públic que demostren dia a dia, així com l’estima, el respecte i l’esforç que posen en assolir els reptes que tenim a davant.

En segon lloc, a totes i tots aquells de vostès (i a totes i tots els que no ens poden acompanyar) que han format part durant aquests quaranta anys del consistori.

A tots i totes les que ho han fet des de l’oposició. La feina d'oposició és una tasca menys visible però també de molta responsabilitat. Maó ha tingut bons governs, i solen dir que un bon govern ho és quan té una bona oposició. Aquesta tasca, de vegades tan ingrata, ben segur que ha ajudat a prendre decisions amb major consens i a fer que una major part de la ciutadania s’hagi sentit escoltada, representada i tinguda en compte.

I, com no, als qui han governat. Del primer regidor i regidora als batles i batleses que han gestionat amb rigor la necessitat d’un projecte de futur i la proximitat del dia a dia que permet i necessita una ciutat com Maó.

Servir a la nostra ciutadania és una gran responsabilitat i un gran honor que suposa, també, dedicar part de la nostra vida personal a l’Ajuntament, a Maó i als nostres conciutadans i conciutadanes.
Temps que no dediques ni a família ni a amics, ni a un mateix… Per açò, un agraïment personal i sentit al Sr Homs i a la gent valenta que anava a les llistes de l’any 1979, i amb el mateix respecte i estima als consistoris presidits per Borja Carreras, Arturo Bagur, Vicenç Tur, Agueda Reynés, i Conxa Juanola,

i a tothom que, des d’un lloc o un altre ha fet possible aquests 40 anys de democràcia, respecte, tolerància, convivència i progrés a la nostra ciutat.

Imatge